Jinfo tour

JinfoTours.ro

sâmbătă, 18 aprilie 2009

Lumina...



An de an, primavara ne aduce marea sarbatoare a crestinatatii:Invierea lui Hristos. Chiar daca lumea moderna, prea grabita in tot ceea ce face, a uitat de traditii, semnificatia mareata a acestei sarbatori nu poate fi umbrita de cei care, fara pic de bun simt, carcotesc permanent. Ne place sa spunem ca mergem de acasa de sarbatori ca e mai comod decat sa stai, sa gatesti. De altfel nici nu trebuie sa te omori cu prajiturile si cozonacii, doar sunt in supermarketuri la discretie. Nu vad de ce efortul de a vospsi traditionalele oua cand se gasesc gata pictate in moll. Ceva iepurasi, puisori de ciocolata si sarbatoarea e gata.Si atunci iti pui problema de ce generatiile tinere habar nu au cand sunt puse sa discute despre traditiile de sarbatori specifice romanilor. Ce ar putea spune..."am fost cu parintii la moll si am cumparat...pentru masa de Paste".


Ar fi normal sa ne amintim in primul rand ca aceasta sarbatoare este menita sa aduca lumina, Lumina ce se aprinde la Sfantul Mormant aducatoare de pace intr-un teritoriu in care pacea adevarata se va instala poate...la sfarsitul veacurilor. Acea Lumina ne este daruita an de an in speranta ca poate,candva, oamenii vor intelege ca ceea ce au primit in dar trebuie pretuit, si toleranta, si bunavointa, si bunatatea n-au omorat inca pe nimeni.


HRISTOS A INVIAT!

luni, 13 aprilie 2009

Vraja parfumurilor



La fel de veche ca si istoria umanitatii, istoria parfumului a strabatut timpurile, fascinand si intrigand. Cercetatorii spun ca istoria parfumurilor isi are radacinile in preistorie. Esentele extrase din plante si flori, combinate apoi cu uleiuri aromatice si pastrate in vase speciale au devenit simbolul bogatiei si frumusetii.
Primele scrieri care amintesc de parfumuri dateaza din vechea Mesopotamia.Cei bogati foloseau uleiurile esentiale ca un semn de noblete, dar si din pura placere. In celebra biblioteca sumeriana, scrise pe tablite de lut s-au gasit retete folosite pentru prepararea parfumurilor. Diversitatea aromelor si folosirea lor reprezenta pentru dusmani un semn de inflorire a Mesopotamiei. Cei care le produceau erau adevarati maestrii si isi vindeau creatii cu preturi pe masura.
Primele marturii despre parfumuri in Egipt dateaza din preajma anului 100 i.d.Hr. Parfumurile si esentele erau folosite preponderant in ritualurile si ceremoniile religioase. In temple se gaseau adevarate laboratoare in care preotii amestecau esentele si le vindeau la preturi uriase.cand a fost inventata sticla arta parfumurilor a fost exportata sis pre Grecia. Farmecul parfumurilor cucerea noi si noi adepti odata cu pastrarea lui in recipiente de teracota si sticla.
Grecii atribuiau parfumurile si esentele lor divinitatii zeilor. Trandafir a fost numai alb spun legendele pana cand Venus nu s-a intepat in spinii lui. Lui Eros i-a placut floarea , a sarutat-o si i-a daruit parfum. Dincolo de legende in Grecia si Creta s-a dezvoltat o adevarata industrie, primii maestrii vanzandu-si creatiile pe strazi, in piete sau mergand din casa in casa.
In Israel parfumurile si uleiurile au ajuns ca importuri de la egipteni devenind o marfa bine platita si foarte cautata. In Vechiul Testament este amintit ca Iosif a fost vandut de fratii sai unor negustori de esente.
Roma antica nu putea lipsi din aceasta lista. Parfumurile au ajuns in imperiu in perioada republicii, odata cu marile campanii militare care au ajuns la greci si etrusci. Extinderea imperiului a facut din Roma un oras al luxului din care parfumurile nu puteau lipsi. Moda lor s-a raspandit rapid spre granitele imperiului, producatorii facand cu greu fata cererii.
Nu trebuie uitat Islamul. El a transformat “moda” parfumurilor intr-o adevarata industrie, depasind tot ce se facuse pana atunci. Avand acces la materia prima, flori si mirodenii rare, precum si munca specializata, parfumierii islamici au facut sa se vorbeasca in intreaga lume de parfumurile vrajite ale arabilor….(va urma)

vineri, 3 aprilie 2009

Frumusetile Romaniei-Parcul National Pades















Situata in grupa Muntii Apuseni din ramura Carpatilor Occidentali, zona turistica Pades se gaseste pe raza comunei Pietroasa.
In cuprinsul ei se afla numeroase puncte turistice din care voi aminti doar cateva:
Cetatile Ponorului este unul dintre cele mai mari complexe carstice din România.Prima consemnare a locului apare in 1886.Denumirea de "Cetătile Ponorului" vine de la un ansamblul de trei grupuri calcaroase imense, numite si doline.
Cetătile Ponorului,sunt un bazin inchis si reprezintă un areal din care lipseste apa de suprafaţă, el constă din 8 bazinete care comunică doar subteran. Zona este bogată în formatiuni carstice, pesteri , chei, doline etc.

Zona cuprinde Pestera Meziad una dintre primele pesteri amenajate si mult timp una dintre cele mai lungi pesteri din România (4.750 m lungime cu mai multe nivele). Este declarata rezervatie speologica. A fost vizitata chiar de Emil Racovita. A fost reamenajata si deschisa turismului in anul 1972. Este situate la o inaltime de 397 metri si are doua nivele de carstificare.
O alta atractie este Pestera Urşilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni, ea aflandu-se in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, ca si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de cavernă - Ursus spelaeus - care a disparut acum 15.000 de ani. Pe langa acesta au mai fost descoperite si fosile de capră neagră, ibex, leu si hienă de pestera. La intrarea in pestera se afla un pavilion, compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic si un stand cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei.

joi, 2 aprilie 2009

E tare bine sa fii pisica...



Daca ma gandesc bine, e tare bine sa fii pisica. Te gandesti la faptul ca au noua vieti, ca stiu sa se faca tare placute stapanilor cand vor, de cele mai multe ori daca fac prostii stiu sa se alinte si sa te faca sa le ierti. Nu-si fac prea multe probleme , iar daca au norocul sa aiba niste stapani cumsecade sunt linistite. Putin periat macar de trei ori pe saptamana ca asa se cuvine unor persoane importante si macar o data la doua saptamani o baie, care nu le este intotdeauna pe plac .Ma uit la una dintre mezinele casei cum doarme de linistita, fara nici un gand, dar ...atentie , nu e recomandabil sa o trezesti. Daca faci totusi acesta greseala sa fii pregatit sa suporti consecintele. Punga de Wiskas la indemana si... o servire ireprosabila, Altfel ai sa observi ca poate deveni un bun alpinist si are sa ti se urce in cap. Iar daca ii privesti ochisori rotunzi care te implora si glasciorul care plange jalnic ...miauuuuu, nu pot sa nu oferi o servire demna de o printesa...Si atunci , nu e bine sa fii pisica?