Jinfo tour

JinfoTours.ro

vineri, 3 aprilie 2009

Frumusetile Romaniei-Parcul National Pades















Situata in grupa Muntii Apuseni din ramura Carpatilor Occidentali, zona turistica Pades se gaseste pe raza comunei Pietroasa.
In cuprinsul ei se afla numeroase puncte turistice din care voi aminti doar cateva:
Cetatile Ponorului este unul dintre cele mai mari complexe carstice din România.Prima consemnare a locului apare in 1886.Denumirea de "Cetătile Ponorului" vine de la un ansamblul de trei grupuri calcaroase imense, numite si doline.
Cetătile Ponorului,sunt un bazin inchis si reprezintă un areal din care lipseste apa de suprafaţă, el constă din 8 bazinete care comunică doar subteran. Zona este bogată în formatiuni carstice, pesteri , chei, doline etc.

Zona cuprinde Pestera Meziad una dintre primele pesteri amenajate si mult timp una dintre cele mai lungi pesteri din România (4.750 m lungime cu mai multe nivele). Este declarata rezervatie speologica. A fost vizitata chiar de Emil Racovita. A fost reamenajata si deschisa turismului in anul 1972. Este situate la o inaltime de 397 metri si are doua nivele de carstificare.
O alta atractie este Pestera Urşilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni, ea aflandu-se in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, ca si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de cavernă - Ursus spelaeus - care a disparut acum 15.000 de ani. Pe langa acesta au mai fost descoperite si fosile de capră neagră, ibex, leu si hienă de pestera. La intrarea in pestera se afla un pavilion, compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic si un stand cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu