Jinfo tour

JinfoTours.ro

luni, 13 aprilie 2009

Vraja parfumurilor



La fel de veche ca si istoria umanitatii, istoria parfumului a strabatut timpurile, fascinand si intrigand. Cercetatorii spun ca istoria parfumurilor isi are radacinile in preistorie. Esentele extrase din plante si flori, combinate apoi cu uleiuri aromatice si pastrate in vase speciale au devenit simbolul bogatiei si frumusetii.
Primele scrieri care amintesc de parfumuri dateaza din vechea Mesopotamia.Cei bogati foloseau uleiurile esentiale ca un semn de noblete, dar si din pura placere. In celebra biblioteca sumeriana, scrise pe tablite de lut s-au gasit retete folosite pentru prepararea parfumurilor. Diversitatea aromelor si folosirea lor reprezenta pentru dusmani un semn de inflorire a Mesopotamiei. Cei care le produceau erau adevarati maestrii si isi vindeau creatii cu preturi pe masura.
Primele marturii despre parfumuri in Egipt dateaza din preajma anului 100 i.d.Hr. Parfumurile si esentele erau folosite preponderant in ritualurile si ceremoniile religioase. In temple se gaseau adevarate laboratoare in care preotii amestecau esentele si le vindeau la preturi uriase.cand a fost inventata sticla arta parfumurilor a fost exportata sis pre Grecia. Farmecul parfumurilor cucerea noi si noi adepti odata cu pastrarea lui in recipiente de teracota si sticla.
Grecii atribuiau parfumurile si esentele lor divinitatii zeilor. Trandafir a fost numai alb spun legendele pana cand Venus nu s-a intepat in spinii lui. Lui Eros i-a placut floarea , a sarutat-o si i-a daruit parfum. Dincolo de legende in Grecia si Creta s-a dezvoltat o adevarata industrie, primii maestrii vanzandu-si creatiile pe strazi, in piete sau mergand din casa in casa.
In Israel parfumurile si uleiurile au ajuns ca importuri de la egipteni devenind o marfa bine platita si foarte cautata. In Vechiul Testament este amintit ca Iosif a fost vandut de fratii sai unor negustori de esente.
Roma antica nu putea lipsi din aceasta lista. Parfumurile au ajuns in imperiu in perioada republicii, odata cu marile campanii militare care au ajuns la greci si etrusci. Extinderea imperiului a facut din Roma un oras al luxului din care parfumurile nu puteau lipsi. Moda lor s-a raspandit rapid spre granitele imperiului, producatorii facand cu greu fata cererii.
Nu trebuie uitat Islamul. El a transformat “moda” parfumurilor intr-o adevarata industrie, depasind tot ce se facuse pana atunci. Avand acces la materia prima, flori si mirodenii rare, precum si munca specializata, parfumierii islamici au facut sa se vorbeasca in intreaga lume de parfumurile vrajite ale arabilor….(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu